Početna stranica » Događanja » Spektakl u Mošćeničkoj Dragi Umjesto spaljivanja, Pust se lansira u svemir

Spektakl u Mošćeničkoj Dragi Umjesto spaljivanja, Pust se lansira u svemir

Na Pepelnicu 22. veljače diljem Kvarnera organizira se tradicionalno spaljivanje Pusta, no Mošćenička Draga, mjesto smješteno južno od Lovrana, 37. godinu zaredom svog će Pusta, poznatog Goba, opet raketom lansirati u svemir.
Kvarner ima bogatu karnevalsku tradiciju, zbog koje doslovno svako mjesto u veljači živi za karneval, a u posljednje vrijeme oživljeni su i brojni doista jedinstveni običaji. Gotovo svugdje tradicija je spaljivanje Pusta na Pepelnicu, običaj kojim se duž Kvarnera ispraća karnevalsko ludilo. No, ne i u Mošćeničkoj Dragi, malom turističkom mjestu smještenom južno od Lovrana. Tamo se Pust lansira raketom u svemir otkad je čovjek (Neil Armstrong) prvi put kročio na Mjesec.
Ideja o lansiranju Pusta u svemir u Mošćeničkoj Dragi rođena je, dakle, 1969. godine i otad se na njihovoj rivi odvija gotovo za svakog karnevala, a izostalo je tek nekoliko puta. Priča je s vremenom obogaćena i drugim detaljima pa je danas pravi mali spektakl, koji je lani, primjerice, uživo gledalo oko 3000 ljudi.
Ovogodišnja predstava započet će 22. veljače u 17.30 sati, kao i uvijek dobro izrežiranim suđenjem Pustu, njihovom Gobu (tal. kriv), koji je kriv za sve što se događalo u protekloj godini. Suđenje se, kao u pravom teatru, odvija prema utvrđenom scenariju – uz Goba tu su i sudac, tužitelj, branitelj te neka aktualna politička ličnost, koja ove godine, doznali smo iz povjerljivih izvora, stiže iz Europske unije. Samom suđenju prethodi teatralni dolazak Goba u pratnji krvnika. Čitav kazališni događaj prati posmrtni marš, a nakon suđenja slijedi veličanstveno lansiranje Goba raketom u svemir. Riječ je, naravno, o maloj varci jer se živi Gobo prije stvarnog lansiranja nekako uvijek uspije skriti, a potom slijedi odbrojavanje i veliki – bum. Raketa koja se za tu prigodu iznova sklapa svake godine (ove će doseći i više od 20 metara) uz veliki prasak i vatru doslovno leti u nebo, a cijeli spektakl završava gromoglasnim praskanjem – veličanstvenim vatrometom.
Cijela predstava traje oko sat i pol i doista je nezaboravni doživljaj. Valja istaknuti da će se ranije toga dana u Mošćeničkoj Dragi po prvi put organizirati i Smotra pusnih zastava svih karnevalskih gradova i mjesta, što će, vjerujemo, biti odlična uvertira u opisani spektakl.
Na Pepelnicu  diljem Kvarnera organizira se tradicionalno spaljivanje Pusta, no Mošćenička Draga, mjesto smješteno južno od Lovrana, svog će Pusta, poznatog Goba, opet raketom lansirati u svemir.
Kvarner ima bogatu karnevalsku tradiciju, zbog koje doslovno svako mjesto u veljači živi za karneval, a u posljednje vrijeme oživljeni su i brojni doista jedinstveni običaji. Gotovo svugdje tradicija je spaljivanje Pusta na Pepelnicu, običaj kojim se duž Kvarnera ispraća karnevalsko ludilo. No, ne i u Mošćeničkoj Dragi, malom turističkom mjestu smještenom južno od Lovrana. Tamo se Pust lansira raketom u svemir otkad je čovjek (Neil Armstrong) prvi put kročio na Mjesec.Ideja o lansiranju Pusta u svemir u Mošćeničkoj Dragi rođena je, dakle, 1969. godine i otad se na njihovoj rivi odvija gotovo za svakog karnevala, a izostalo je tek nekoliko puta. Priča je s vremenom obogaćena i drugim detaljima pa je danas pravi mali spektakl, koji je lani, primjerice, uživo gledalo oko 3000 ljudi. Suđenje se, kao u pravom teatru, odvija prema utvrđenom scenariju – uz Goba tu su i sudac, tužitelj, branitelj te neka aktualna politička ličnost, koja ove godine, doznali smo iz povjerljivih izvora, stiže iz Europske unije. Samom suđenju prethodi teatralni dolazak Goba u pratnji krvnika. Čitav kazališni događaj prati posmrtni marš, a nakon suđenja slijedi veličanstveno lansiranje Goba raketom u svemir. Riječ je, naravno, o maloj varci jer se živi Gobo prije stvarnog lansiranja nekako uvijek uspije skriti, a potom slijedi odbrojavanje i veliki – bum. Raketa koja se za tu prigodu iznova sklapa svake godine (ove će doseći i više od 20 metara) uz veliki prasak i vatru doslovno leti u nebo, a cijeli spektakl završava gromoglasnim praskanjem – veličanstvenim vatrometom.Cijela predstava traje oko sat i pol i doista je nezaboravni doživljaj. Valja istaknuti da će se ranije toga dana u Mošćeničkoj Dragi po prvi put organizirati i Smotra pusnih zastava svih karnevalskih gradova i mjesta, što će, vjerujemo, biti odlična uvertira u opisani spektakl.

© Izvori i autorska prava

Spektakl u Mošćeničkoj Dragi Umjesto spaljivanja, Pust se lansira u svemir

Otvori u Google maps