Početna stranica » Za stručnjake i turističke djelatnike » NATJEČAJ ZA NAJBOLJU PAVLINSKU TORTU

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU PAVLINSKU TORTU

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU PAVLINSKU TORTU
Crikvenica će uskoro dobiti novi jedinstveni gastronomski suvenir. Naime, Turistička zajednica Grada Crikvenice je, povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice te prisjećanja na bogato djelovanje redovnika pavlina u samostanu u Crikvenici, objavila natječaj za Pavlinsku tortu.
Pavlini su, sve do ukinuća reda 1786. godine, imali važnu ulogu u gotovo svim područjima života stanovnika Crikvenice i okolnih naselja, a narod ih je zbog njihovih bijelih habita prozvao “bijelim fratrima”. Poznavali su glagoljicu, bili zaslužni za obrazovanje i opismenjavanje djece, bavili su se glazbom, umjetnošću i jezikoslovljem, proučavali medicinske rukopise i knjige, uzgajali ljekovito bilje i dio crikveničkoga samostana prenamijenili u sklonište za svoju bolesnu braću, siromahe i druge bolesnike. Osim toga, bili su važni i u gospodarskom pogledu, kao vlasnici obradive zemlje u crikveničkome polju. Zanimljiva je predaja u narodu koja kaže da je Juraj Julije Klović, najznačajniji predstavnik europske minijature, prve poduke o slikarstvu stekao upravo u pavlinskome samostanu u Crikvenici. Prilikom određivanja mogućih sastojaka za Pavlinsku tortu se vodilo računa da svi sastojci budu iz doba u kojemu su djelovali pavlini. Na popisu sastojaka je, između ostaloga, maslinovo ulje, bademi, orasi, smokve, grožđice, med, limun, cimet, ružmarin, lavanda, majčina dušica i lovor. Natjecatelji će imati punu slobodu prilikom kreiranja recepta za Pavlinsku tortu te će, uz neke od ponuđenih, moći koristiti i druge sastojke i sami odrediti količinu. Osim toga, o njihovom će umijeću i kreativnosti ovisiti i kakvi će u konačnici biti oblik, dimenzije i izgled Pavlinske torte.
 
Izbor za najbolju Pavlinsku tortu će se održati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici u subotu, 21. travnja 2012. Nakon što žiri 21. travnja 2012. godine na izložbi izabere torte koje će se kušati nakon 15 i 30 dana, kako bi se kontrolirala njihova kvaliteta potrebna za gastro suvenir koji ima rok trajanja najmanje 30 dana, ostale torte će se dijeliti posjetiteljima na trgu Stjepana Radića. Proglašenje pobjednika i promocija Pavlinske torte će se održati u petak, 22. lipnja 2012. Prvonagrađeni natjecatelj ostaje trajno evidentiran kao autor recepta, za nagradu dobiva poklon bon “Konzuma” u vrijednosti od 5000,00 kuna i priznanje, a autorska prava na recept zadržava TZG Crikvenice. Pavlinska torta će biti autohtoni gastronomski suvenir Crikvenice, koji će sve Crikveničane i njihove goste podsjećati na bogatu i vrijednu crikveničku kulturno-povijesnu baštinu.
Kompletan tekst natječaja je objavljen na www.tzg-crikvenice.hr i www.crikvenica.hr.
 

© Izvori i autorska prava

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU PAVLINSKU TORTU

Otvori u Google maps