Početna stranica » Za stručnjake i turističke djelatnike » Pag – Bazeni soli kao turistička atrakcija

Regija:

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Pag – Bazeni soli kao turistička atrakcija

Bazeni «Solane Pag» koji se prostiru na površini od oko 2, 5 milijuna kvadratnih metara uskoro će se urediti za razgledavanje i tako postati atraktivni dio turističke ponude otoka Paga. Otok je nadaleko poznat prije svega po plaži Zrće i tamošnjim klubovima koje mnogi svjetski turistički novinari ocjenjuju kao najbolja mjesta za zabavu za mlade turiste.
Proizvodnja soli u Pagu prvi put se spominje u povijesnim dokumentima u 9. stoljeću, no pretpostavlja se kako se sol ondje proizvodi oko dvije tisuće godina. U brojnim starim kupoprodajnim ugovorima, darovnicama, oporukama i sličnim dokumentima spominju se bazeni soli, odnosno soline, a i jedna kula u Pagu naziva se kula Skrivanat jer se u njoj nalazilo sjedište zapisničara koji je bilježio količinu soli koja se odvozila brodovima.
Solarstvo je važan dio naslijeđene baštine Paga pa su domaćini odlučili atraktivne bazene soli staviti u funkciju turizma. Planirano je obnavljanje pruga kojom se u prošlosti sol prevozila u vagonima od bazena, u kojima se kristalizirala i skupljala, do skladišta.
Obnavljanjem pruge i vagona turisti će moći bazene razgledavati vozeći se u vlaku.Bazeni soli su odavno postali zaštitni znak Paga i nalaze se u svim promidžbenim materijalima, a Pag se često naziva gradom soli.
Turistička zajednica Zadarske županijewww.zadar.hr
Bazeni «Solane Pag» koji se prostiru na površini od oko 2, 5 milijuna kvadratnih metara uskoro će se urediti za razgledavanje i tako postati atraktivni dio turističke ponude otoka Paga. Otok je nadaleko poznat prije svega po plaži Zrće i tamošnjim klubovima koje mnogi svjetski turistički novinari ocjenjuju kao najbolja mjesta za zabavu za mlade turiste. Proizvodnja soli u Pagu prvi put se spominje u povijesnim dokumentima u 9. stoljeću, no pretpostavlja se kako se sol ondje proizvodi oko dvije tisuće godina. U brojnim starim kupoprodajnim ugovorima, darovnicama, oporukama i sličnim dokumentima spominju se bazeni soli, odnosno soline, a i jedna kula u Pagu naziva se kula Skrivanat jer se u njoj nalazilo sjedište zapisničara koji je bilježio količinu soli koja se odvozila brodovima. Solarstvo je važan dio naslijeđene baštine Paga pa su domaćini odlučili atraktivne bazene soli staviti u funkciju turizma. Planirano je obnavljanje pruga kojom se u prošlosti sol prevozila u vagonima od bazena, u kojima se kristalizirala i skupljala, do skladišta. Obnavljanjem pruge i vagona turisti će moći bazene razgledavati vozeći se u vlaku.Bazeni soli su odavno postali zaštitni znak Paga i nalaze se u svim promidžbenim materijalima, a Pag se često naziva gradom soli. Turistička zajednica Zadarske županijewww.zadar.hr

© Izvori i autorska prava

Pag – Bazeni soli kao turistička atrakcija

Otvori u Google maps