Početna stranica » Za stručnjake i turističke djelatnike » Hum – Obnova najmanjeg grada na svijetu

Regija:

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Hum – Obnova najmanjeg grada na svijetu

Obnavlja se omiljeno turističko odredište unutrašnje Istre i najmanji grad na svijetu – Hum. Naime, nedavno je nastavljena konstrukcijska i građevinska sanacija južnih bedema u Humu.
Hum pripada grupi srednjovjekovnih naselja Istre koji su se razvili kao mali centri uz kaštele podignutih na obrambenim pozicijama. Zidine su s unutrašnje strane većim dijelom iskorištene kao zidovi kuća. Nekoć u lošem stanju, budući da su im krovišta i međukatne konstrukcije bile djelomično ili potpuno urušene, kuće su danas većinom obnovljene, a preostala je obnova bedema. Sanacija gradskih zidina počela je prije desetak godina na zapadnoj strani. Radilo se potom na sjevernom obrambenom zidu, obnovljen je zvonik i istočni zid, a nedavno se krenulo u sanaciju južnih zidina. Očekuje se da će se sanacija u cijelosti dovršiti iduće godine. U planu je potom započeti i uređenje gradskih ulica.
Hum je danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar ranosrednjovjekovnih zidina. U tijeku gotovo čitavog tisućljeća, od 11. stoljeća do danas, u Humu se izvan gradskih zidina gotovo ništa nije gradilo; naselje je ostalo unutar granica određenih već u ranom srednjem vjeku.
Turistička zajednica Istarske županije
www.istra.hr
Obnavlja se omiljeno turističko odredište unutrašnje Istre i najmanji grad na svijetu – Hum. Naime, nedavno je nastavljena konstrukcijska i građevinska sanacija južnih bedema u Humu. Hum pripada grupi srednjovjekovnih naselja Istre koji su se razvili kao mali centri uz kaštele podignutih na obrambenim pozicijama. Zidine su s unutrašnje strane većim dijelom iskorištene kao zidovi kuća. Nekoć u lošem stanju, budući da su im krovišta i međukatne konstrukcije bile djelomično ili potpuno urušene, kuće su danas većinom obnovljene, a preostala je obnova bedema. Sanacija gradskih zidina počela je prije desetak godina na zapadnoj strani. Radilo se potom na sjevernom obrambenom zidu, obnovljen je zvonik i istočni zid, a nedavno se krenulo u sanaciju južnih zidina. Očekuje se da će se sanacija u cijelosti dovršiti iduće godine. U planu je potom započeti i uređenje gradskih ulica.Hum je danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar ranosrednjovjekovnih zidina. U tijeku gotovo čitavog tisućljeća, od 11. stoljeća do danas, u Humu se izvan gradskih zidina gotovo ništa nije gradilo; naselje je ostalo unutar granica određenih već u ranom srednjem vjeku.Turistička zajednica Istarske županijewww.istra.hr

© Izvori i autorska prava

Hum – Obnova najmanjeg grada na svijetu

Otvori u Google maps