Početna stranica » Regije » Tvrđava Nutjak i legenda o Žarku Dražojeviću i crnim pticama

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Tvrđava Nutjak i legenda o Žarku Dražojeviću i crnim pticama

Ostaci nekoć moćne tvrđave pamte česte bitke od kraja 15. st. kada ju je sagradio poljički knez Žarko Dražojević.
Žarko Dražojević je poginuo 1508. godine u turskoj zasjedi iza Klisa, a sve do svoje smrti u sedamdesetoj godini života uspijevao je održavati obranu Sinja i Nutjaka.
 
Legenda o Žarku Dražojeviću koja još živi možda i življe nego ikada priča o čovjeku neobičnih umijeća koji pri svakom dolasku u tvrđavu hrani svoje gavranove koji se ugnjezdiše na kruništu tvrđave. Dresirani, pratili bi svaki njegov pothvat, te kruženjem i kričanjem upozoravali na prisustvo neznanca Žarko se iz okršaja vraćao neozlijeđen, a pobjedu slavio blagujući sirovo meso zajedno s crnim pticama. Poziv Sinjana u pomoć zatekao ga je u Klisu. Žarko zajaši riđana, prokasa Dugopoljem te se pope na Mali Mosor. Snažno dozove i pričeka. Avaj, umjesto ptica opkoli ga jato janjičara. Smrtno ranjen shvati da je izdajica spriječio gavranove. Umirući prokune posadu Nutjaka . Dvadeset godina prođe , ali kletva stiže i prave i krive. Isti oni koji su posjekli Žarka posijeku zatečene i razore Nutjak .
Stoljeća su prošla, a još uvijek na dan Žarkove pogibije dva Gavrana s Mosora oblete Nutjak i graktanjem pozdrave svog gospodara.

© Izvori i autorska prava

Tvrđava Nutjak i legenda o Žarku Dražojeviću i crnim pticama

Otvori u Google maps