Početna stranica » Regije » Park prirode Kopački rit

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Park prirode Kopački rit

Kopački je rit poplavno područje rijeke Dunav, smješten na sjeveroistoku Hrvatske u kutu što ga čine Drava i Dunav.
To je jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi.
Park prirode Kopački rit obuhvaća područje od 23.230 ha, od čega Posebni zoološki rezervat obuhvaća 7.700 ha. Zaštićen od 1967. godine, Sabor Republike Hrvatske 1999. godine potvrdio zaštitu Zakonom o Parku prirode Kopački rit, kada su proširene granice zaštićenog područja.
Ramsarsko područje – od 1993. uvršten na listu vlažnih područja od međunarodnog značaja zaštićenih Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništa ptica močvarica.
IBA područje – od 1989. uvršten na listu Ornitološki značajnih područja – IBA (Important Bird Area).
Nominacija: od 1999. nominiran na UNESCO-vu listu područja Svjetske prirodne baštine, postupak je još u tijeku.
Specifični morfološki i hidrološki uvjeti omogućuju razvoj brojnog i raznolikog biljnog svijeta, koje onda pruža povoljne životne uvjete razvoju još brojnijeg životinjskog svijeta.
Autohtona flora i vegetacija Kopačkog rita sa više od 400 dosada registriranih biljnih vrsta pruža povoljne životne uvjete raznovrsnim predstavnicimaživotinjskog svijeta, od kojih valja istaknuti preko 400 vrsta bezkralježnjaka, 44 vrste riba, 11 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 291 vrsta ptica i 55 vrsta sisavaca.
Zbog specifičnog mikroreljefa vegetacija Kopačkog rita vrlo je raznolika. S jedne strane tu su različiti tipovi šuma, a s druge vodena i močvarna vegetacija.
Kopački je rit vrijedno prirodno močvarno područje, te predstavlja izuzetan primjer nastanka i evolucije močvarnih ekosustava i poplavnih područja. Istodobno nam pruža mogućnosti uživanja u jedinstvenoj prirodi i, danas u Europi, rijetkih ekosustava.
Kopački je rit poplavno područje rijeke Dunav, smješten na sjeveroistoku Hrvatske u kutu što ga čine Drava i Dunav. To je jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi.
Ramsarsko područje – od 1993. uvršten na listu vlažnih područja od međunarodnog značaja zaštićenih Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništa ptica močvarica.
IBA područje – od 1989. uvršten na listu Ornitološki značajnih područja – IBA (Important Bird Area).
Nominacija: od 1999. nominiran na UNESCO-vu listu područja Svjetske prirodne baštine, postupak je još u tijeku. Specifični morfološki i hidrološki uvjeti omogućuju razvoj brojnog i raznolikog biljnog svijeta, koje onda pruža povoljne životne uvjete razvoju još brojnijeg životinjskog svijeta.Autohtona flora i vegetacija Kopačkog rita sa više od 400 dosada registriranih biljnih vrsta pruža povoljne životne uvjete raznovrsnim predstavnicimaživotinjskog svijeta, od kojih valja istaknuti preko 400 vrsta bezkralježnjaka, 44 vrste riba, 11 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 291 vrsta ptica i 55 vrsta sisavaca.Zbog specifičnog mikroreljefa vegetacija Kopačkog rita vrlo je raznolika. S jedne strane tu su različiti tipovi šuma, a s druge vodena i močvarna vegetacija.Kopački je rit vrijedno prirodno močvarno područje, te predstavlja izuzetan primjer nastanka i evolucije močvarnih ekosustava i poplavnih područja. Istodobno nam pruža mogućnosti uživanja u jedinstvenoj prirodi i, danas u Europi, rijetkih ekosustava.

© Izvori i autorska prava

Park prirode Kopački rit

Otvori u Google maps