Početna stranica » Regije » Hrvatski vrt perunika

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Hrvatski vrt perunika

Perunika (lat. Iris L.) je cvijet koji gotovo svakoga ostavlja bez daha. Od davnina je svojom ljepotom inspirirala ljude. Starogrčka legenda govori kako je glasnica bogova Irida (Iris) prenosila na Zemlju poruke bogova pomoću duge. Gdje bi duga dotakla tlo izrastao je nježni cvijet duginih boja – iris. Stoljećima je diljem svijeta iris bio simbol kraljevske moći i božanske zaštite, a tri dijela njegova cvijeta predstavljala su vjeru, mudrost i hrabrost. U indijskoj i egipatskoj kulturi ljepotom perunike opisivan je život i ponovno rađanje. Hrvatski naziv za iris – perunika, dolazi od imena vrhovnog staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Legenda kaže da bi perunika izrasla na onome mjestu gdje je munja gromovnika Peruna udarila u Zemlju, a uvijek je bila druge boje.
Zahvaljujući ideji gospođe Marije Krušelj i stručnoj potpori dr. Ljerke Regule Bevilacqua, umirovljene dugogodišnje upraviteljice Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska je 1999. g. dobila vrt perunika smješten u Donjoj Stubici.
Hrvatski vrt perunika trenutno je smješten unutar obiteljskog imanja obitelji Majsec, no već ove godine počinje njegovo preseljenje na prostor Termi Jezerčica gdje će se prostirati na oko 3 tisuće kvadrata i samim time povećati i obogatiti.
Hrvatski vrt perunika podijeljen je na četiri dijela. U prvom dijelu, u obliku Hrvatske, posađene su sve do danas znanstveno opisane vrste samoniklih perunika (rod Iris) sa svojih prirodnih staništa. U drugom dijelu posađeni su rizomi perunika, dok je treći dio posvećen kolekcionarima poznatih vrsta perunika iz Hrvatske i inozemstva. Četvrti dio čini vodeni vrt (bara) u kojemu su posađene močvarne perunike, ali i ostalo močvarno bilje.
Od 2009. g. Hrvatski vrt perunika je član svjetske udruge botaničkih vrtova.
Svake godine u svibnju, mjesecu najljepše cvatnje perunika, uz prigodni program u Hrvatskom vrtu perunika održava se Svečanost perunika kojom se naglašava ljepota i važnost ovog vrta.
Perunika (lat. Iris L.) je cvijet koji gotovo svakoga ostavlja bez daha.
Od davnina je svojom ljepotom inspirirala ljude.
Starogrčka legenda govori kako je glasnica bogova Irida (Iris) prenosila na Zemlju poruke bogova pomoću duge. Gdje bi duga dotakla tlo izrastao je nježni cvijet duginih boja – iris. Stoljećima je diljem svijeta iris bio simbol kraljevske moći i božanske zaštite, a tri dijela njegova cvijeta predstavljala su vjeru, mudrost i hrabrost. U indijskoj i egipatskoj kulturi ljepotom perunike opisivan je život i ponovno rađanje.
Hrvatski naziv za iris – perunika, dolazi od imena vrhovnog staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Legenda kaže da bi perunika izrasla na onome mjestu gdje je munja gromovnika Peruna udarila u Zemlju, a uvijek je bila druge boje.Zahvaljujući ideji gospođe Marije Krušelj i stručnoj potpori dr. Ljerke Regule Bevilacqua, umirovljene dugogodišnje upraviteljice Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska je 1999. g. dobila vrt perunika smješten u Donjoj Stubici.Hrvatski vrt perunika trenutno je smješten unutar obiteljskog imanja obitelji Majsec, no već ove godine počinje njegovo preseljenje na prostor Termi Jezerčica gdje će se prostirati na oko 3 tisuće kvadrata i samim time povećati i obogatiti.Hrvatski vrt perunika podijeljen je na četiri dijela. U prvom dijelu, u obliku Hrvatske, posađene su sve do danas znanstveno opisane vrste samoniklih perunika (rod Iris) sa svojih prirodnih staništa. U drugom dijelu posađeni su rizomi perunika, dok je treći dio posvećen kolekcionarima poznatih vrsta perunika iz Hrvatske i inozemstva. Četvrti dio čini vodeni vrt (bara) u kojemu su posađene močvarne perunike, ali i ostalo močvarno bilje.Od 2009. g. Hrvatski vrt perunika je član svjetske udruge botaničkih vrtova.Svake godine u svibnju, mjesecu najljepše cvatnje perunika, uz prigodni program u Hrvatskom vrtu perunika održava se Svečanost perunika kojom se naglašava ljepota i važnost ovog vrta.

© Izvori i autorska prava

Hrvatski vrt perunika

Otvori u Google maps