Početna stranica » Regije » Mlinovi na solinskoj rijeci

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Mlinovi na solinskoj rijeci

Solinska rijeka, u rimsko i rano doba srednjega vijeka imenom Salon, danas Jadro, imala je veliku važnost za gospodarstvo čitavoga kraja. Već u rano rimsko doba kad je prolazila kroz istočni dio grada, na njoj je bilo raznih gospodarskih postrojenja s pogonom na vodu koje je bilo obilato. Na rijeci je poslije, u srednjemu vijeku, u tursko i u poslijetursko doba bilo mlinica i stupa za sukno, kojima se koristilo veoma veliko područje: od otok pred Splitom, čak od Korčule (!), do Dalmatinske Zagore. Mlinovi se spominju u ispravama hrvatskih vladara, neki su bili u vlasnosti splitskih nadbiskupa, a neki crkava. U jednom se katastru 17./18. stoljeća navodi da ih je bilo čak dvanaest. Sačuvano ih je nekoliko, a danas je od svih najbolje uzdržana tzv. Gašpina mlinica, premda je i ona u vrlo lošem i zapuštenom stanju.
Za gospodarstvo čitava kraja bile su podjednako važne i stupe za obradu sukna i pokrivača – biljaca, koje se spominju već u ispravama 13. stoljeća.
Solinska rijeka, u rimsko i rano doba srednjega vijeka imenom Salon, danas Jadro, imala je veliku važnost za gospodarstvo čitavoga kraja. Već u rano rimsko doba kad je prolazila kroz istočni dio grada, na njoj je bilo raznih gospodarskih postrojenja s pogonom na vodu koje je bilo obilato. Na rijeci je poslije, u srednjemu vijeku, u tursko i u poslijetursko doba bilo mlinica i stupa za sukno, kojima se koristilo veoma veliko područje: od otok pred Splitom, čak od Korčule (!), do Dalmatinske Zagore.

Mlinovi se spominju u ispravama hrvatskih vladara, neki su bili u vlasnosti splitskih nadbiskupa, a neki crkava. U jednom se katastru 17./18. stoljeća navodi da ih je bilo čak dvanaest.

Sačuvano ih je nekoliko, a danas je od svih najbolje uzdržana tzv. Gašpina mlinica, premda je i ona u vrlo lošem i zapuštenom stanju. Za gospodarstvo čitava kraja bile su podjednako važne i stupe za obradu sukna i pokrivača – biljaca, koje se spominju već u ispravama 13. stoljeća.

© Izvori i autorska prava

Mlinovi na solinskoj rijeci

Otvori u Google maps