Početna stranica » Regije » Kulturna baština Pirovca

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Kulturna baština Pirovca

Do danas su sačuvana obilježja burne i bogate prošlosti, prvorazredne kulturno-spomeničke vrijednosti, nastale na stoljetnom putu, žilavom otporu tuđinskim osvajačima i vrijednoj ruci njegovih žitelja.
Kao najvrijedniji se spominju: obrambeni bedemi kojima je Pirovac bio opasan sa sve četiri strane, zidani u početku 16. stoljeća (1505. godine) od kojih su ostaci na sjevernoj strani i danas vidljivi; gradska vrata koja se i danas odlikuju svojom snagom i ljepotom, s pomičnim mostom koji se dizao noću, a koji je zbog dotrajalosti, kao i bedemi, porušen na kraju deventaestog stoljeća (1884. godine).
Također, tu je i župna crkva Gospe Karmelske, građena još 1506. g., obnavljana i pregrađivana 1832. g.; kapela na starom pirovačkom groblju, iz 15. stoljeća, koju dadoše sagraditi, kao i bedeme i crkvu Sv. Jurja najmoćnija pirovačka obitelj Draganić-Vrančić, i u kapeli sarkofag s reljefom (1447. g.), rad Šibenčanina Andrije Budičića i Lorenza Pincina iz Venecije, majstora iz plejade graditelja velebne šibenske katedrale.

© Izvori i autorska prava

Kulturna baština Pirovca

Otvori u Google maps