Početna stranica » Regije » Muzej soli

Vrsta:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Muzej soli

Solana Nin se prostire na 55ha u ninskoj laguni i datira iz rimskog doba. Jedna je od rijetkih solana koje proizvode sol na tradicionalan i prirodan, ekološki način. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim satima i pogodnim vjetrom, uz izuzetan geografski položaj, osiguravaju ninskoj soli vrhunsku kvalitetu svjetskih razmjera. Povećana koncentracija prirodnog joda zbog alge (petule), koja se nalazi u morskoj vodi osnažuje okus i povećava kvalitetu ninske soli.
U sklopu solane, koja je smještena u jednom od najznačajnijih hrvatskih turističkih centara, kraljevskom gradu Ninu, posjetitelji mogu posjetiti atraktivan prostor muzeja soli i suvenirnice.
Vizualnim prikazima i bazičnim eksponatima, koji se koriste pri berbi soli, posjetitelji u muzeju mogu doživjeti povijesno ozračje berbe soli, koja se odvijala skoro na isti način kao i danas. Kroz multimedijalni dio muzeja posjetiteljima se prikazuje povijest soli i načini njene primjene s posebnim osvrtom na Cvijet soli kojeg ljubitelji hrane od milja zovu »kavijar soli« zbog jedinstvenog okusa, sastava i načina sakupljanja.
Cvijet soli ninske solane značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti morske soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem, magnezijem, kalijem te ostalim mineralima.
Cvijet soli je najkvalitetnija, nerafinirana morska sol. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima.
Uz bogat muzejski prostor posjetitelji u sklopu solane Nin imaju jedinstvenu priliku prošetati prostranim morskim poljima i iz prve ruke saznati sve detalje o proizvodnji ovog nam neizostavnog kulinarskog začina.
Osim toga, prostrana polja ninske solane prirodno su stanište raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Ornitološka raznolikost polja oko bazena udomljava preko 280 vrsta ptica, mahom selica koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta.
U sklopu održavanja tradicionalne 13. poslovno turističke burze – PUT muzej soli Solane Nin osvojio je nagradu Simply the best 2011. za kreativnost i inovacije muzejskih sadržaja.
Solana Nin se prostire na 55ha u ninskoj laguni i datira iz rimskog doba. Jedna je od rijetkih solana koje proizvode sol na tradicionalan i prirodan, ekološki način. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim satima i pogodnim vjetrom, uz izuzetan geografski položaj, osiguravaju ninskoj soli vrhunsku kvalitetu svjetskih razmjera. Povećana koncentracija prirodnog joda zbog alge (petule), koja se nalazi u morskoj vodi osnažuje okus i povećava kvalitetu ninske soli.U sklopu solane, koja je smještena u jednom od najznačajnijih hrvatskih turističkih centara, kraljevskom gradu Ninu, posjetitelji mogu posjetiti atraktivan prostor muzeja soli i suvenirnice. Vizualnim prikazima i bazičnim eksponatima, koji se koriste pri berbi soli, posjetitelji u muzeju mogu doživjeti povijesno ozračje berbe soli, koja se odvijala skoro na isti način kao i danas. Kroz multimedijalni dio muzeja posjetiteljima se prikazuje povijest soli i načini njene primjene s posebnim osvrtom na Cvijet soli kojeg ljubitelji hrane od milja zovu »kavijar soli« zbog jedinstvenog okusa, sastava i načina sakupljanja.Cvijet soli ninske solane značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti morske soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem, magnezijem, kalijem te ostalim mineralima.Cvijet soli je najkvalitetnija, nerafinirana morska sol. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima.  Uz bogat muzejski prostor posjetitelji u sklopu solane Nin imaju jedinstvenu priliku prošetati prostranim morskim poljima i iz prve ruke saznati sve detalje o proizvodnji ovog nam neizostavnog kulinarskog začina. Osim toga, prostrana polja ninske solane prirodno su stanište raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Ornitološka raznolikost polja oko bazena udomljava preko 280 vrsta ptica, mahom selica koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta. U sklopu održavanja tradicionalne 13. poslovno turističke burze – PUT muzej soli Solane Nin osvojio je nagradu Simply the best 2011. za kreativnost i inovacije muzejskih sadržaja.

© Izvori i autorska prava