Početna stranica » Regije » Župna crkva Sv. Martina – Vrsar

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Župna crkva Sv. Martina – Vrsar

Preko prostora crkve nekad su prolazile gradske zidine s romaničkim vratima. Povijest izgradnje crkve veoma je duga. Temelji su položeni početkom 19. stoljeća (1804.). U doba francuske okupacije Istre (1805. – 1813.) gradnja je nastavljena a zatim je nastupila duga stanka. U vremenu između 1927. i 1935. godine, gradnja crkve je nastavljena i završena (u doba župnika Josipa Martinolija). Uz religiozne svečanosti crkvu je 19.III.1935. godine posvetio porečki biskup Trifun Pederzolli. Pred crkvom je skalinada. Pročelje završava trokutastim zabatom. Na portalu je latinski tekst: VERE LOCUS ISTE SANCTUS EST (Ovo je mjesto doista sveto).
Drugi latinski tekst na pročelju govori o povijesti izgradnje crkve i spominje papu Pia XI., Vittoria Emanuela (talijanskog kralja) i biskupa Trifuna Pederzollia. Planirana izgradnja zvonika realizirana je 1991. godine.
Unutrašnjost crkve je trobrodna. Po četiri obla kamena stupa sa svake strane dijele crkveni prostor u tri broda. Na stupovima su imena donatora. Kapiteli imaju floralne ornamente (palmete s volutama).
U prezbiterijalnom dijelu crkve su dva luka s religioznim slikama. Po uputama svećenika Francesca da Piran, slike je 1946. godine naslikao slikar Antonio Macchi iz Rovinja. Na prvom su luku prizori iz života Sv. Martina i Sv. Foške. U lijevom uglu Sv. Martin siječe mačem vojnički plašt i dio poklanja promrzlom prosjaku. U desnom uglu prikazano je mučenje Sv. Foške, kršćanske mučenice. Na sredini luka je Krist s raširenim rukama. Dekor upotpunjuju latinski tekst: SANCTI NOSTRI MARTINE E FUSCA INTERCEDITE PRO NOBIS (Sveti naši Martine i Foška, posredujte za nas). Na plohama drugog luka su floralni motivi (cvijeće i stabla), anđeli i ovce. Na sredini luka je simbol Krista – Agnus Dei (Janje Božje). Na luku ispisan je tekst: ACCE AGNUS DEI: ECCE QUI TOLLIT PECCATA MUNDI (Evo jaganjca božjeg, onoga koji oduzima grijehe svijeta).
Umjetnički inventar crkve dosta je siromašan. Mramorna krstionica u lijevom brodu donesena je iz stare crkve Sv. Martina (nalazila se na trgu usred Vrsara).
Velika je šteta što je iz crkve ukraden gotički kip Madone iz 14. stoljeća, koje se ranije nalazio u romaničkoj bazilici Sv. Marije u luci Vrsara. Uz crkvu se nalazi župna kuća iz 1935. godine.
Preko prostora crkve nekad su prolazile gradske zidine s romaničkim vratima. Povijest izgradnje crkve veoma je duga. Temelji su položeni početkom 19. stoljeća (1804.). U doba francuske okupacije Istre (1805. – 1813.) gradnja je nastavljena a zatim je nastupila duga stanka. U vremenu između 1927. i 1935. godine, gradnja crkve je nastavljena i završena (u doba župnika Josipa Martinolija). Uz religiozne svečanosti crkvu je 19.III.1935. godine posvetio porečki biskup Trifun Pederzolli. Pred crkvom je skalinada. Pročelje završava trokutastim zabatom. Na portalu je latinski tekst: VERE LOCUS ISTE SANCTUS EST (Ovo je mjesto doista sveto).Drugi latinski tekst na pročelju govori o povijesti izgradnje crkve i spominje papu Pia XI., Vittoria Emanuela (talijanskog kralja) i biskupa Trifuna Pederzollia. Planirana izgradnja zvonika realizirana je 1991. godine. Unutrašnjost crkve je trobrodna. Po četiri obla kamena stupa sa svake strane dijele crkveni prostor u tri broda. Na stupovima su imena donatora. Kapiteli imaju floralne ornamente (palmete s volutama).U prezbiterijalnom dijelu crkve su dva luka s religioznim slikama. Po uputama svećenika Francesca da Piran, slike je 1946. godine naslikao slikar Antonio Macchi iz Rovinja. Na prvom su luku prizori iz života Sv. Martina i Sv. Foške. U lijevom uglu Sv. Martin siječe mačem vojnički plašt i dio poklanja promrzlom prosjaku. U desnom uglu prikazano je mučenje Sv. Foške, kršćanske mučenice. Na sredini luka je Krist s raširenim rukama. Dekor upotpunjuju latinski tekst: SANCTI NOSTRI MARTINE E FUSCA INTERCEDITE PRO NOBIS (Sveti naši Martine i Foška, posredujte za nas). Na plohama drugog luka su floralni motivi (cvijeće i stabla), anđeli i ovce. Na sredini luka je simbol Krista – Agnus Dei (Janje Božje). Na luku ispisan je tekst: ACCE AGNUS DEI: ECCE QUI TOLLIT PECCATA MUNDI (Evo jaganjca božjeg, onoga koji oduzima grijehe svijeta).Umjetnički inventar crkve dosta je siromašan. Mramorna krstionica u lijevom brodu donesena je iz stare crkve Sv. Martina (nalazila se na trgu usred Vrsara).Velika je šteta što je iz crkve ukraden gotički kip Madone iz 14. stoljeća, koje se ranije nalazio u romaničkoj bazilici Sv. Marije u luci Vrsara. Uz crkvu se nalazi župna kuća iz 1935. godine.

© Izvori i autorska prava

Župna crkva Sv. Martina – Vrsar

Otvori u Google maps