Početna stranica » Događanja » Ljeto na Lujzijani – Lujzijanska kolibica

Regija:

Najbliži grad:

Mjesto:

Ključne riječi:

Ljeto na Lujzijani – Lujzijanska kolibica

“Lujzijanske kolibice – konacišta na zelenim putovima Gorskog kotara”
Lokve – Mrzla Vodica, subota, 30. lipnja 2012.
U Mrzloj Vodici, na planinarskom putu prema Risnjaku, neposredno uz staru trasu Lujzinske ceste u subotu ce 30. lipnja biti predstavljena prva lujzijanska kolibica, objekt osebujnog izgleda namijenjen razonodi i turizmu. «Lujzijanska kolibica» jednostavna je gradevina koja se zahvaljujuci drvenoj konstrukciji, pokrovu od goranske šindre i piramidalnom obliku skladno uklapa u svoje prirodno okruženje. U njoj ce konacište moci naci
biciklisti, pješaci, planinari, odnosno svi putnici namjernici istraživackog i pustolovnog duha, željni otkrivanja novih prirodnih i kulturnih krajolika. U «lujzijanskoj kolibici» moci ce se smjestiti do deset osoba, ali dovoljno je prostrana i za dnevna i vecernja druženja i odmor. U sklopu objekta izdvojeni su prostor za pripremanje jednostavnih obroka, spremište za bicikle i drugu opremu, a ispred kolibice neizostavno je vanjsko veliko ognjište.
Osim predstavljanja «lujzijanske kolibice», tijekom dana ce u Lokvama i Mrzloj Vodici u sklopu kulturnoturisticke manifestacije Ljeto na Lujzijani biti predstavljeni još neki novi lujzijanski sadržaji. Od kulturnih svakako treba izdvojiti pecinu Bukovac, znacajan hrvatski paleoliticki lokalitet (nalazi se uz spojnu cestu Lujzijane i Karoline izmedu Lokava i Fužina), gdje ce otkrivanjem interpretacijske ploce biti otvorena nova sezona arheoloških istraživanja u Gorskom kotaru.
U Kuci prirode «Kotac na Lujzijani» održat ce se promocija Prirucnika za upravljanje turistickim posjetiteljima na tematskim kulturnim rutama (grupa autora) financiran potporom Ministarstva turizma RH. Nakon prirucnika biti ce predstavljena i inicijativa Arheološkog muzeja iz Zagreba,  Instituta za antropologiju Zagreb i Zadruge Lujzijana za osnivanje Medunarodnog istraživackog centra Gorski kotar, institucije cija ce osnovna misija, pored znanstveno-istraživackih aktivnosti, edukativne i kulturne razmjene mladih, biti razvijanje sadržaja na kulturnoj ruti «Lujzijana».
Od ostalih sadržaja kojima ce se 30. lipnja predstaviti lokvarski odsjecak kulturne rute, valja još spomenuti obilazak stare trase Lujzijane na predjelu Osoj iznad Mrzle Vodice, jednom od najzanimljivijih dijelova Lujzinske ceste s prekrasnim pogledom na Risnjak. Uz «lujzijansku kolibicu» održat ce se manifestacija Dan ljekovitog bilja i organizirati kreativna radionica za posjetitelje pod nazivom Izradi svoju uspomenu.
Sudionici ovog lokvarsko-mrzlovodickog druženja imat ce priliku izabrati i ponešto od vec ustaljene ponude ovih goranskih turistickih mjesta: vožnju po Omladinskom jezeru Cacinom splavi, obilazak novouredene spilje Lokvarke, posjet Muzeju Žaba, razgledanje skulptura Goranske kiparske radionice ili posjet etno zbirci u OŠ Rudolfa Strohala.
Kasni popodnevni sati rezervirani su za piknik uz veliko ognjište kraj «lujzijanskih kolibica» gdje
ce se uz predstavljanje domacih goranskih proizvoda i suvenira te prigodan zabavni program pripremati i kušati specijaliteti goranske kuhinje.

© Izvori i autorska prava

Ljeto na Lujzijani – Lujzijanska kolibica

Otvori u Google maps